Museu de la Vida Rural

Visita guiada al Museu de la Vida Rural

MVRural_moli

Al nou Museu de la Vida Rural, reformat i ampliat l’any 2011, els escolars aprendran com es vivia i com es treballava al camp fa cent anys, i com s’hi viu i com s’hi treballa ara. Faran una visita plenament didàctica gràcies a les visites guiades i als 25 audiovisuals que mostren la feina dels pagesos, dels llenyataires, dels ferrers i de molts altres oficis artesanals. La visita està adaptada a tots els cicles educatius amb diferents camps temàtics per escollir: l’agricultura (olivera, vinya i blat), els oficis complementaris, els destins de la collita, la llar pairal…

El Museu disposa també d’una àmplia oferta de tallers pedagògics que complementen la visita a l’exposició permanent.

Taller la Força dels animals

foca animals

Confecció manual d’un penjoll inspirat en la simbologia dels animals de pagès.

Els animals formaven part del dia a dia de la vida de pagès. Per a l’alimentació es tenia al corral amb gallines, conills, coloms… Al llarg de l’any s’engreixava un porc i, quan cap al desembre, es feia la matança. la mula era imprescindible per arrossegar el carro i poder llaurar. El gos era un company fidel del pagès, guardià i sovint, també, caçador. també es tenien gats, el millor remei contra rates i ratolins.

Taller l’Ofici atrapat

força dels animals

Modelatge i representació en relleu de les eines d’un ofici tradicional a través de fang i escaiola.

El pagès no hauria pogut realitzar la seva feina sense un seguit d’eines imprescindibles. la col·lecció del Museu permet veure que aquestes eren producte d’un treball acurat i rigorós. Eines i peces que s’han utilitzat durant molts anys i ens permeten apropar-nos al món dels oficis de primera mà.

Taller: Construïm un diorama

diorama

Iniciació al món dels diorames amb la construcció d’una escena en tres dimensions.

L’art de construir diorames és un món. el Museu en tenim una magnífica mostra amb diorames dedicats a la casa pairal i als pessebres. Cada alumne podrà triar la temàtica del diorama: un paisatge, un ofici, un espai de la casa pairal, el detall d’una estança… A partir d’una base de cartolina i amb materials molt diversos es contruirà una escena 3D en miniatura que després caldrà encaixar en el diorama.

Taller: L’art rural

art rural

Elaboració d’un quadre d’art rural sobre una base de roba de sac amb plantes de l’hort i materials diversos.

L’expressió de l’art no té fronteres, però la limitarem en l’espai: l’alumne crearà un quadre d’art rural. Per què rural? Perquè la creació serà sobre roba de sac, que ens hi remet directamnet, i perquè disposarà d’elements rurals naturals, a més dels artificials, per elaborar-lo. una obra figurativa o abstracta, amb l’única premisa del referent rural i de la ll8ibertat individual.

Taller: Herbari fotogràfic

herbari fotografic

Realització d’un herbari de plantes de l’hort a través de la tècnica fotogràfica de la cianotípia, del segle XIX.

El 1843 la botànica Anna Atkins va publicar un treball científic que bevia de les obres il·lustrades clàssiques de botàtica prescrites durant tot el segle XIX per les societats britàniques, però amb una diferència molt importat i reveladora: el llibre estava il·lustrat amb fotografies. Per primer cop s’ometia el dibuix per il·lustrar espècies botàniques.

Taller: Activitats a l’hort

hort

Segons l’època de l’any.

 

Cicle, durada i preus de les activitats escolars clicant aquí